«Kurser du konkurrentene?»

Som kollegaløs arbeidstaker på hjemmekontoret er faglig og sosialt påfyll viktig for meg. Derfor melder jeg meg på kurs så ofte jeg kan, og prioriterer interessante foredrag og debatter når jeg har anledning. Senest denne uken var jeg på et skrivekurs med Asgeir Olden i regi av NJ Frilans.

Rent teoretisk lærte jeg kanskje ikke så mye nytt. Jeg har hørt mye av det før. Men å få frisket opp kunnskapen, møte gode kolleger og se eksempler på tekster de har skrevet, er likevel verdifullt. Det gir meg påfyll og motivasjon til å fortsette, og gjør savnet etter «ekte» kolleger mindre.

Behovet for påfyll har jeg skrevet om i denne bloggen tidligere. Til sommeren feier jeg faktisk seks år som frilanser, og bloggen er like gammel. I løpet av disse årene har jeg lært mye. Jeg har gått på smeller, oppdaget nye muligheter, lært meg betydningen av likviditet, nettverk, multitasking og målrettet arbeid.

I tillegg til bloggen har jeg de siste par også holdt en del foredrag om frilanslivet, og delt mine beste tips og triks for å lykkes.

9. april 2015 er jeg invitert til Trondheim for å bidra på en workshop for frilansere i regi av NJ Frilans, Region Midt-Norge. Jeg har kalt foredraget «Hvordan lykkes som frilanser». Intet mindre. I all beskjedenhet vil jeg faktisk påstå at de som følger alle mine tips og råd, vil få et godt og langt liv som frilanser.

«Kurser du konkurrentene?», spurte en venn da han hørte om innholdet i foredraget mitt. «Kan ikke det gå utover din egen business og gjøre at du får færre oppdrag?»

Jo, i teorien er det lett å anta at flere konkurrenter vil bety færre oppdrag til hver enkelt. Men mine erfaringer viser det motsatte.

For det første er det stor etterspørsel etter gode frilansere, slik at det er jobb nok til alle som vil ha.

For det andre er jeg tilhenger av å dele kunnskap. Å være sjenerøse i møte med hverandre leder til innovasjon og flere gode ideer. Det tjener alle på. Les Kathrine Aspaas «Raushetens tid» hvis du tviler på om dette stemmer.

For det tredje – og dette er det sentrale poenget: Det er veldig få som er villige til å følge mine råd og gjøre det jeg har gjort. Det er overraskende få som tør å satse, gå solo, og bli selvstendig. Kanskje de holdes tilbake av frykten for alt som kan gå galt. Det skjønner jeg i så fall godt. Men de som faktisk våger å se forbi utfordringene, og legger ned den jobben som kreves for å finne ut hva de virkelig drømmer om, kommer til å oppdage alle mulighetene som ligger i frilanslivet.

Det er litt som Peer Gynt utbasunerer i 3. akt: «Ja, tænke det; ønske det; ville det med, – men gjøre det! Nei, det skjønner jeg ikke.»

De som er villige til gjøre ord om til handling, følge råd fra erfarne frilansere, og be om hjelp når det trengs, vil få det til. Jeg lover.

Første skritt kan være å melde seg på et kurs. Eller kom til Trondheim 9. april, så kan vi snakkes nærmere.

Close

50% Complete

Fyll inn skjemaet

Legg inn navn og e-postadresse, så  sender deg relevant informasjon.