Just Do It

2012 disiplin frilanser mål Feb 23, 2012

Dagens motto er like enkelt som det er vanskelig: Just Do It.

Det var NIKE som introduserte dette slagordet i 1988. Senere er det blitt kåret til en av de fem beste slogans i det 20. århundre.

Som frilanser bør du snarest gjøre dette til ditt mantra. Morgen, middag, kveld kan du si til deg selv: Just Do It. For som frilanser teller ikke gode intensjoner eller høytsvevende planer. Det handler om å få jobben gjort. Levere varene. Uten forsinkelse eller unødige omveier. Just Do It. Bare gjør det.

For et par uker siden opplevde jeg mitt hittil verste øyeblikk som frilanser. Klokken var kvart over fem på ettermiddagen, og jeg satt fordypet i utskrivingen av et spennende portrettintervju. Plutselig ringte telefonen. En student ved Folkeuniversitetet var i andre enden: «Hei, Irina. Foreleseren har ikke dukket opp…»

Det tok meg nøyaktig 2,5 sekunder å skjønne hva som hadde skjedd. Jeg hadde glemt forelesningen!! Jeg, foreleseren, hadde glemt klassen min!! Det var bare å kaste på seg jakken og komme seg ned til Folkeuniversitetet i ekspressfart. Der satt de tålmodige og flinke studentene mine og ventet på meg.

Senere på kvelden slo tanken meg: Dersom jeg hadde vært fast ansatt og forsovet meg eller kommet en halvtime for sent til kveldsvakt, hadde trolig ingen reagert noe særlig. Og kanskje ikke engang savnet meg? Som frilanser er slike tabbekvoter redusert til et minimum. Du får ikke betalt for å forsove deg, glemme avtaler, være hjemme med syke barn eller være sløv. Det handler om å levere varene. Ingenting annet.

Ja, tabber kan skje. Slike tabber kommer jeg mest sannsynlig til å oppleve igjen. Det viktigste jeg har lært er uansett at jeg må holde hodet skjerpet. Jeg er min egen sjef, og da må jeg passe på at min eneste ansatte (meg selv!) gjør det som jobben krever. Det handler om å gjøre jobben skikkelig. Ta seg selv alvorlig som frilanser. Levere varene. På riktig sted, til avtalt tid.

Just Do It. Ingenting annet.

Close

50% Complete

Fyll inn skjemaet

Legg inn navn og e-postadresse, så  sender deg relevant informasjon.