Slik får du gratis penger

bokskriving hjelp stipend Jan 17, 2013

Som forfatter har jeg opplevd at det kan være vanskelig å ta seg råd til å realisere et bokprosjekt. Dersom man er så heldig at man har en kontrakt med et forlag før man begynner å skrive, kan man regne med å få forskudd på royalty. Dette kan være snakk om en pen slump penger, gjerne flere titalls tusen kroner. Men det er sjelden nok til å dekke full lønn i den perioden det tar å skrive boken.

Det er da det gjelder å tenke kreativt – og gjøre research! Det finnes nemlig en gullgruve av penger gjemt bort i diverse stipendordninger. Deler av disse pengene er tilgjengelig for alle, andre er forbeholdt forfattere, som har gitt ut bøker tidligere.

www.legathandboken.no gir en samlet oversikt over 2000 stipender! Mange av disse er forbeholdt ymse yrkesgrupper, mens enkelte er tilgjengelige for forfattere, skribenter og journalister.

Senest i går ble jeg gjort oppmerksom på et nytt stipend fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF). De har nylig øremerket 1,5 millioner kroner til stipend til aktualitets- og debattbøker, som skal deles ut over tre år. I motsetning til NFFs vanlige stipend, er det ingen søknadsfrist til disse stipendene. Det betyr at man kan søke når som helst! Så snart man kjenner at man ruger på en bok, som kan fylle kriteriene til debattbok eller aktuell sakprosautgivelse, er det bare å sette seg ned ved tastaturet og hamre løs en søknad. Disse søknadene blir vurdert fortløpende av NFFs styre.

Stiftelsen Fritt Ord har også en rekke ulike støtteordninger, til produksjon av tekst, bøker, dokumentarfilmen og ulike type arrangement og workshops. Her er det søknadsfrister gjennom hele året, og de er også veldig raske til å behandle søknader og gi tilbakemelding om man får støtte eller ikke.

Dersom man vil søke et stipend, er det viktig å gjøre følgende:

  • Gjør en grundig jobb med søknaden! Les gjennom kriteriene, og sørg for at din søknad og din gjennomarbeidede prosjektbeskrivelse gir svar på alt stipendkomiteen spør om.
  • Jobb med språket! I søknaden ber du om å få masse penger til et bokprosjekt ingen har sett snurten av, og som mest sannsynlig kun eksisterer i ditt eget hode foreløpig. Søknaden er det eneste stipendkomiteen får vite om deg. Tenk nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstille deg selv. Gidder noen å gi masse penger til en potensiell forfatter, som sender fra seg en søknad med masse slurvefeil? Neppe.
  • Argumentér! Det er mange om beinet, og DU må sørge for at DIN søknad skiller seg ut. Skriv kort og presist og overbevisende om hvorfor akkurat DITT prosjekt skal bli tildelt dette stipendet.

Uansett; det gjelder å søke! Hvis du ikke søker, får du ingenting. Alt er vel bedre enn ingenting. Eller?

Close

50% Complete

Fyll inn skjemaet

Legg inn navn og e-postadresse, så  sender deg relevant informasjon.