Lytt til erfarne frilansere!

Tidligere denne uken foreleste jeg om «det gode som frilanser» for journaliststudenter ved Folkeuniversitetet. I forkant av forelesningen ba jeg om råd og innspill fra gode kolleger via frilansjournalistenes epostliste. Det strømmet på med gode tips. De fortjener et større publikum, så her kommer et redigert utvalg av mine frilanskollegers beste tips:

JÓGVAN H. GARDAR:

  • Stol på deg selv og ha tro på at du kan noe.
  • Ta en runde med deg selv om hvilke temaer som er dine. Men samtidig som du konsentrerer deg om 2-3 tunge temaer, vær allsidig når forespørslene dukker opp.

GEIR BJØRN NILSEN:

  1. Ikke være redd for å ta betalt.Som journalist er du ekspert. En juniorkonsulent i et mindre konsulentselskap, koster 1100-1500 kroner timen. Du er like mye verdt!
  1. Si nei(til «volumjobber» som er dårlig betalt.) Sikker inntekt der du må produsere mange artikler, er tidkrevende og ressursslukende. Det går ut over tiden du kan bruke til å skaffe deg mer lønnsomme oppdrag. Men: Må du, så må du….
  1. Sky useriøse aviser/mediehus!Ikke bruk tid til å jakter etter småpenger hos useriøse mediehus som «mener at denne artikkelen er verdt 2000 kroner». Finn heller dem som skjønner hva det innebærer å kjøpe en frilanser.
  1. Bruk regnskapsfører, forstå moms!

Det er svært kostbart å trå feil i forhold til regelverket, særlig mht. moms og skatt. Har du ikke peiling selv, skaff deg hjelp. 8-10.000 kroner i året i kostnader er billig i  forhold til straffen du får hvis du gjør feil.

JEANETTE L. BÆKKEVOLD:

  • Det å være frilanser er å drive en liten bedrift. At det ikke bare handler om å fotografere eller skrive, men også om å markedsføre seg, gjøre regnskap osv.
  • Snakk med andre frilansere! Meld deg gjerne inn i Frilansjournalistene/ Norsk journalistlag, da får du f.eks tilgang til Frilanslista, der du kan spørre andre, erfarne frilansere om alt fra honorar til rettigheter.
  • Bruk Frilanskalkulatoren! Et unikt verktøy for å sette pris på saken din. Det er verdt tiden det tar å sette seg inn i den.

SIDSEL SKOTLAND:

Slutter meg helhjerta til Jeanettes innspill her – og vil i tillegg til hennes oppfordring om å melde seg inn i FJ/NJ, anbefale å melde seg til styrearbeid i FJ tidlig i frilanskarrieren. DET gir enormt mye kunnskap og innsikt i hva denne arbeidsformen vi har valgt oss innebærer – og ikke minst: det gir deg et nettverk og det gir deg kollegaer. Det er i det heletatt en uvurderlig flying-start!

Hvis du ikke har anledning til det, men innimellom er i nærheten av Oslo, kan det være lurt å ta turen innom FJ-treffet på Litteraturhuset den andre onsdagen i hver måned for å bygge nettverk og få deg kollegaer. Andre steder i landet blir det også arrangert treff. Sjekk ut om det er noe FJ-aktivitet nær deg, og møt opp!

Mitt beste råd utover dette er å tilegne seg en nisje – og å strebe etter å bli «best i landet» på akkurat det : ) Det forhindrer deg sjølsagt ikke i å ta andre oppdrag i tillegg, men det virkelig å kunne noe gjør deg ettertrakta og det gir deg sjøltillit – og det bør en jo ha en god dose av i vår bransje.

Hvorfor jeg har valgt å jobbe som frilanser? På grunn av den vidunderlige friheten!! Jeg kan jobbe når jeg vil på døgnet – og hvor jeg vil i verden. Og fordi jeg får skrive masse om et fagfelt jeg brenner for. Er jeg fornøyd med å være frilanser? Jepp!!!!

KNUT RANDEM:

Jeg synes et generelt råd til nye frilansere bør være:

Ikke bli frilanser om du ikke ønsker å være det! Frilanslivet er en profesjon og må betraktes som det. Livet har forskjellige faser og vi kan gå mellom frilanslivet og livet som ansatt, men ikke bruk frilanstilværelsen i stedet for Nav eller et annet yrkesvalg.

GUNN BEATE REINTON RULNES:

  • Les Otto Risangers bøker – og kjøp et eksemplar til regnskapsføreren din også
  • Sett deg inn i sykepengerettigheter, pensjonssparing. Ta et valg!
  • Få en oversikt over privatøkonomi/familieøkonomi, så du vet hvor mye du bør tjene hver måned for at ting skal gå rundt. Da får du lave skuldre og et fint budsjett.
  • Lag deg ulike kontoer for lønn, firmaregninger, pensjonssparing (hvis du ikke helt har bestemt deg for hvordan du skal spare i fond/aksjer), feriepenger, sykepengebuffer (hvis du velger å ikke forsikre deg), momskonto og skattekonto. I det minste for å ikke bruke penger du ikke skal bruke.
  • De månedene du tjener kjempebra – lat som at du har tjent akkurat passe. Sett av midler til de månedene der alt går skikkelig dårlig, for de kommer! Finn ut hva du trenger for å betale regninger og leve bra, alt det overskytende – spar eller sett inn som forskuddsbetaling for neste måned på regningskonto eller lignende.
  • Ikke underpris deg, ha respekt for de andre som lever av dette. Bruk andre som referanse.
  • Nyt friheten!! Men jobb hardt.

Mitt eget beste tips til alle som vil jobbe for seg selv? Lytt til erfarne frilansere! De representerer en gullgruve av kunnskap som ikke kan overvurderes.

Og takk til alle som har bidratt med gode innspill. Har du flere gode tips? Send meg gjerne en mail: [email protected]

Close

50% Complete

Fyll inn skjemaet

Legg inn navn og e-postadresse, så  sender deg relevant informasjon.