Livets morsomste prosjekt

I januar 2012 ble jeg med på noe, som skulle vise seg å forandre livet mitt. Det er ikke ofte man opplever slike vendepunkt, men januarkvelden på Lorry sammen med mine gode venninner Ida og Charlotte ble et slikt øyeblikk…

BACKSTAGE: God stemming på Green Room hos NRK Førkveld i Bergen sammen med Linda Børnes, 19. november 2012.

Det begynte med at Ida fortalte at hun hadde valgt å ta et år uten shopping. Jeg syntes det hørtes helt vilt og totalt urealistisk ut. Charlotte var av samme oppfatning. Hvordan i all verdens navn skulle hun klare å gjennomføre ett helt år uten å kjøpe noenting?

Mot alle odds skjedde det noe med oss i løpet av den kvelden. Jo mer vi snakket om det, desto mer forlokkende hørtes det ut. Tenk så deilig å slippe å stappe enda mer inn i skapene, som var smekkfulle fra før. Tenk så god samvittighet vi ville få. Tenk så gode forbilder vi kom til å være for barna våre. Og tenk så mye penger vi kunne spare!

     

UT TIL FOLKET: Etter sending fikk jeg dette bildet fra min venninne Solveig, som tilfeldigvis hadde vært på Elkjøp da vi gikk på luften.

Før kvelden var over, hadde Charlotte og jeg bestemt oss for å joine Ida på hennes elleville prosjekt: Ingen av oss skulle handle noen ting frem til 13. januar 2013. Ikke til oss selv, våre barn eller til våre hjem. Alt av klær, sko, interiør, sofaputer, nips, kjøkkenutstyr, sengetøy, bøker og blader var utenfor rekkevidde. Forbudt. Materiale non grata.

For å gjøre en lang historie veldig kort; dette har vært et av de mest givende årene i mitt liv! Hverdagen som non-shopper går lettere og lettere for hver dag som går, og i fjor høst bestemte jeg meg for å skrive om det.

Reportasjen «Handlefrihet» ble publisert i A-magasinet i november 2012. Der skrev jeg om oppturene og nedturene, mestringsfølelsen og sprekkene, gjennom året uten shopping. Samtidig opprettet jeg Facebook-gruppen «Stop shop 2013», med håp om at andre kanskje ville slutte seg til prosjektet vårt.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Samme morgen som reportasjen sto på trykk, ringte NRK Førkveld for å invitere meg til å være gjest i programmet. Sammen med min gode venninne Linda, som i løpet av året også hadde blitt stopshopper, stilte vi opp på direkten på Førkveld mandag 19. november.

  

MAGIC TOUCH: TV-sminke kan gjøre underverker med morgentrøtte tryner.

Et par dager senere var TV 2 på tråden. De ville gjerne invitere meg som gjest til «God Morgen, Norge» for å snakke om Stop shop. Dermed var det bare å stille i sminkerommet tidlig om morgenen, onsdag 21. november 2012, med Charlotte som trofast supporter og dokumentarfotograf.

Det var god stemning i studio, og i løpet av intervjuet avla jeg et løfte om å ta ett år til uten shopping! Se hele innslaget fra TV 2 på denne linken:
http://www.tv2.no/gmn/irina-har-vaert-shoppingfri-i-ett-aar-3930208.html

Det er tydeligvis mange som ser på NRK og TV 2, både tidlig om kvelden og tidlig om morgenen. For etter hvert intervju økte  medlemstallene på Facebook-gruppen med et par hundre. Det var veldig gøy!

STØTTESPILLER: Charlotte var med som trofast støttespiller og heiagjeng, og sørget for å forevige hele seansen.

STØTTESPILLER: Charlotte var med som trofast støttespiller og heiagjeng, og sørget for å forevige hele seansen.

Siden november har jeg og flere andre i Stop shop-gruppen blitt intervjuet ved ulike anledninger. Avisen Vårt Land har skrevet flere saker om temaet, og senest i januar hadde de en interessant reportasje om at «Kjøpekarusellen bremser opp».

I forbindelse med årsskiftet og nordmenns forkjærlighet for nyttårsløfter, lagde NRK Puls et helt program om viljestyrke. Denne gangen ble Stop shop hentet frem som et eksempel.

Se hele innslaget fra NRK Puls 7. januar 2013 på denne linken:
http://tv.nrk.no/serie/puls/mdhp12000213/07-01-2013#t=23m46s

Nok en gang gjorde medlemstallene til FB-gruppen et lite hopp. Det samme skjedde da jeg skrev kronikken «Kjærlighet til salgs» i Dagsavisen 13. februar 2013, som tok for seg kjøpehysteriet i tilknytning til Valentinsdagen.

    

BYTTEKVELD: Utveksling med Charlotte og Bodil på kjøkkenet.

I skrivende stund har «Stop shop 2013» 911 medlemmer. Senest i dag ble jeg intervjuet av en nettavis om prosjektet. Intervjuet skal publiseres i helgen. Kanskje det innebærer at FB-gruppen bikker det magiske 1000-tallet? Det hadde vært morsomt.

For meg har Stop shop uansett blitt så mye mer enn et tidsavgrenset prosjekt. Det har blitt en slags hobby, en utømmelig kilde til gode samtaler, og en gjennomgripende livsstil. Jeg skal aldri gå tilbake til den bevisstløse shopperen jeg engang var, som kunne komme hjem fra en handlerunde med poser fulle av ting jeg ikke trengte. Den tiden er forbi. Det føles berikende og verdifullt. Bli med, du også!

Hvem vet – kanskje du blir medlem nummer 1000?
https://www.facebook.com/groups/stopshop2013/

Close

50% Complete

Fyll inn skjemaet

Legg inn navn og e-postadresse, så  sender deg relevant informasjon.