Kunsten å prokrastinere

2014 disiplin hjemmekontor Dec 05, 2014

I løpet av mine 38 første år har jeg perfeksjonert kunsten å prokrastinere. Du kan gjerne si at du ikke aner hva ordet betyr, men jeg kan garantere at du ganske flink til det, du og.

Prokrastinere betyr kort fortalt å utsette. Ordet har sitt opphav i det latinske procastionatio, som ifølge Online Etymology Dictionary betyr å utsette til i morgen. For å grave enda dypere i ordet betydning kan det deles opp i pro-, som betyr «forover» og –crastinus, som betyr «tilhører morgendagen», som igjen er utledet av -cras, som betyr «i morgen».

Ifølge Wikipedia handler prokrastinering særlig om å utsette noe man har bestemt seg for å gjøre, selv om man vet at dette er uheldig. Dermed blir denne formen for utsettelsesadferd irrasjonell. Som årsak nevnes blant annet en svikt i selvreguleringen, som igjen kan skyldes stress.

Slik forklaringer blir for avansert for meg. I mitt tilfelle handler utsettelser om ren og skjær latskap! Orker ikke, gidder ikke, passer mæ’kke, raker ræ’kke, som Trond Viggo Torgersen ville sunget det.

Eller som min tyske mormmor alltid sa:

«Morgen, morgen, nur nicht heute, sagen alle faulen Leute.»
I morgen, i morgen, bare ikke i dag, sier alle late mennesker.

 

Wikipedia foreslår følgende løsning på problemet, basert på forskning ved internasjonale universiteter (!):

  1. *Start med å vurdere: Prokrastinerer jeg for mye?
  2. *Noter deg når og hvor du typisk prokrastinerer, og hvilke konsekvenser dette har.
  3. *Lær deg enkle teknikker for å bekjempe utsettelse.

Jeg har et mye bedre råd: JUST DO IT! 

Gjør i dag det du har mest lyst til å utsette til i morgen. Kjenn hvor godt det føles, og gjør det samme i morgen.

Denne uken har jeg for eksempel bestemt meg for å gå imot lysten til å utsette alt til siste liten. Det har resultert i at jeg ble ferdig med hjemmeeksamenen i går, selv om innleverigsfristen først er om én uke! Dermed har jeg faktisk fullført Fagforfatterstudiet, som jeg har tatt på deltid over to år.

Denne uken tok jeg også tak i en oppgave, som har stått på «to do»-listen min siden september. Det var å skrive ferdig en bokrapport til grunnstudiet i addiktologi, som jeg også fullfører i disse dager. Jeg blir flau når jeg tenker på at jeg har utsatt rapportskrivingen så lenge. Jeg har jo lest boken for lenge siden, og burde har satt med ned for å skrive tidlig i høst. Likevel; denne uken fikk jeg endelig gjort det!

Når jeg oppdager at oppgaven bare tok meg en liten time, blir jeg enda flauere. For jeg har garantert brukt mer enn en time på å tenke på at jeg burde skrive den rapporten snart… Tenke, grue, utsette, unnskylde, bortforklare. I stedet for bare å gjøre det.

Å prokrastinere er i realiteten synonymt med å kaste bort tid, energi og god samvittighet. Det er blitt skrevet forskningsrapporter, artikler og bestselgende bøker om temaet. Så dette er et fenomen som gjelder oss alle, uten tvil.

Hvis du skulle trenge enda litt mer inspirasjon, kan du sjekke ut denne filmsnutten om å spise en frosk til frokost!

http://www.eatthatfrogmovie.com

Close

50% Complete

Fyll inn skjemaet

Legg inn navn og e-postadresse, så  sender deg relevant informasjon.