Hva har du på i deg i dag?

2020 Apr 08, 2020
Noen tanker om jobb couture i coronaens tid...

Shorts, slippers og kosebukser – og alt det andre som «ikke synes på skjermen» –  ser ut til å trende på hjemmekontorene for tiden.

For all del: Kle deg i hva du vil – hvis komfort er det viktigste. Hvis målet er å vinne dagen, derimot, bør du vrenge av deg joggebuksen. 

La meg fortelle to historier fra arbeidslivet. Den første finner sted i Bergen, en varm junidag tidlig på 2000-tallet.

«Minst mulig», må sommervikaren ha tenkt, da han valgte antrekk denne dagen. Han stilte på kveldsvakt i Bergens Tidende iført løpeshorts og t-skjorte. I stedet for å dekke det politiske toppmøtet på Hotel Norge, ble den håpefulle journalisten beordret hjem for å skifte. Han løp ut av redaksjonen.

Et par år senere jobbet jeg som Managing Editor i Norway Times i New York. Den norsk-amerikanske avisen holdt til i en gammel hattefabrikk i The Fashion District. Noen timer før deadline kom Sarah på jobb. 21 år, presis, og pen på håret. NYU-studenten var ansatt som korrekturleser. Hun entret fabrikken ikledd skjørt og stilletter, bluse og blazer. 

«Wow. Stunning!» utbrøt jeg. 

Hun smilte. Blunket. Og svarte selvfølgelig: 

«Dress for the job you want. Not the one you’ve got!»

Noen måneder senere suste Sarah videre til ABC Evening News. Headhuntet til stillingen som assistent for Barbara Walters. 

Som bringer meg tilbake til poenget:

Valg av antrekk signaliserer hva du skal gjøre, og hvordan du skal utføre det. Ikke bare til omgivelsene, men også til din egen hjerne.

Pysj eller bikini. Det spiller en rolle. For du jogger ikke med bunad, gjør du vel?

Selv hadde jeg i flere år en plan om å komme i form. Problemet var bare at dørstokken var så høy, at planen ble parkert. Gang på gang. Til en god venn sa: «Irina – hva skjer du hvis du endrer planen? I stedet for å fokusere på målet, som er å fullføre 30 minutter på mølla, kan fokus være å få på deg løpetightsen i morgen tidlig.»

Det endret alt. Hjernen skjønte hva bestillingen gikk ut. Den tightsten skulle ikke av før økten var ferdig. Året etter gjennomførte jeg halvmaraton. Ikke én, men to ganger.

Å velge ut de riktige detaljene er smittsomt. Hver morgen tar jeg nå et lite valg, som gjør at resten av dagens dominobrikker faller i min favør. Sykkelshorts, løpetights og singlet er forbeholdt dager med styrke, sykling og løping. Joggebuksen er (unntatt offentlighet og) forbeholdt kos, slaraffen- og hytteliv. Til nød en tur på butikken. Etter mørkets frembrudd. 

Så nå lurer jeg på: Hvilket antrekk velger du i dag? I den nye hverdagen er nemlig klær, rutiner og hygiene viktigere enn noensinne. Jeg dasser ikke rundt i pysj på jobb – selv ikke på hjemmekontoret.

For dette er ikke fritid. Det er ikke ferie. Som selvstendig næringsdrivende er Corona Times den bratteste utfordringen noensinne.

Nå handler det ikke om komfort. Det handler om å overleve. Er du med?

Finn frem stegjern, hjelm og munnbind. Vask hendene. Så møtes vi på Zoom om fem minutter.

Close

50% Complete

Fyll inn skjemaet

Legg inn navn og e-postadresse, så  sender deg relevant informasjon.