Frykten for å bli utdatert

Nytt år, nye muligheter – er det ikke det vi pleier å si? Selv fikk jeg en smertefull start på det nye året, i hvert fall på hjemmekontoret.

Da jeg skulle hente ut noen arkivbilder fra iMacen min, fikk jeg melding om at fotoprogrammet iPhoto ikke lenger er tilgjengelig etter oppgradering til OS X El Capitan. Løsningen skulle være å laste ned et tilleggsprogram fra Apples App Store, men der fikk jeg melding om at “appen ikke er tilgjengelig i din region”.

Jeg vet av erfaring at å si stygge ord, rive av meg håret og hoppe opp og ned – mens jeg forbanner moderne teknologi – sjelden hjelper. Etter å ha telt til ti, og tatt noen dype yogapust, fant jeg tilbake til min indre zen. Deretter begynte jeg tålmodig å lete etter løsninger i diverse hjelpeforum på nettet. Og der fant jeg selvsagt svarene jeg lette etter. 

For når Apple nyser, blir millioner av mennesker over hele kloden smittet. Mange av disse deler heldigvis sine tips og triks online. Takket være disse verdifulle hjelpeforumene, fant jeg til slutt en løsning.

Men – som det sto: “Husk å ta en backup av iPhoto-biblioteket før du gjør dette.”

Ooops. Klump i halsen. Svelg. Når var det jeg gjorde det sist?

Har jeg noengang tatt backup av iPhoto-biblioteket?! Eh… nei.

Jeg kjøpte iMacen i 2011, og siden den gang har jeg faktisk aldri sikkerhetskopiert iPhoto.

Nå skal det sies at jeg har kopiert ALT ANNET som ligger på den maskinen, inkludert alle bilder jeg har tatt i forbindelse med jobb og reiser. Men akkurat iPhoto, der det stort sett ligger en samling med mobilbilder av kidsa, den har jeg ikke tenkt på. Og når jeg tenker meg om – dette er faktisk de aller viktigste bildene jeg har! Fem år med barndoms- og hverdagsminner…

Dermed var det bare å koble opp den eksterne harddisken og gå i gang. Dra over hele iPhoto Library fra iMac til ekstern disk. Fort gjort. Trodde jeg.

Helt til vinduet med status for gjenstående tid begynte å gå bananas. Fra tre minutter til 2 timer. Til 9 timer. Til 1 dag. Til 2 dager. Den stoppet til slutt på 4 dager!! Skulle det ta fire dager å kopiere fem år med bilder? Shit banditt.

Heldigvis tok det ikke så lang tid. Når iMacen fikk summet seg, gjorde den jobben på langt under en time. Og nå har jeg endelig fått kopiert over samtlige mobilbilder fra 2011 og frem til og med desember 2015 på et trygt sted. Det føles godt.

Hva har jeg så lært av denne skremmende, og akk, så viktige påminnelsen? Det er to ting:

  1. Alltid, alltid, ALLTID ta backup. Av alt. Alltid.
  2. Selv om det er et slit, så sørg for å oppgradere til siste versjon av programvaren.

Det siste punktet er det kanskje delte meninger om, men det er i hvert fall noe jeg prøver å etterleve. Teknologiske endringer skjer raskt, og utviklingen går fortere enn jeg rekker å si “programvareoppdateringshelvete”.  Så av frykt for å bli totalt utdatert, forsøker jeg alltid å henge med, så godt jeg kan.

object000_5

Det har sin pris, og jeg skal love at jeg har bannet mye og høyt for meg selv her på hjemmekontoret gjennom disse årene. Det verste utbruddet fikk jeg nok i fjor sommer, da jeg oppdaget at Apple-programmet iWeb, som jeg gjennom fem år hadde brukt til å vedlikeholde hjemmesiden min, plutselig ikke lenger var tilgjengelig. Det var en tøff lærepenge. Men jeg kom meg gjennom den også.

For uten motgang, blir de færreste sterkere. Nå går jeg 2016 i møte sterkere, modigere og mer oppdatert enn på lenge.

Godt nytt frilansår!

Close

50% Complete

Fyll inn skjemaet

Legg inn navn og e-postadresse, så  sender deg relevant informasjon.