Frykt for fiasko eller suksess?

2017 Apr 14, 2017

Hvis du jobber for deg selv, har du kanskje fått dette spørsmålet noen ganger: «Er du ikke redd for å mislykkes?» Det har jeg.

Som frilanser er jeg blitt vant til å leve med usikkerhet. Det er blitt en livsstil.

Å temme mitt behov for trygghet og forutsigbarhet var trolig den største utfordringen de første årene etter at jeg startet for meg selv i 2009. I løpet av disse årene har jeg utviklet noen gode strategier, for å overbevise meg selv om at alt kommer til å ordne seg.

For innimellom blir jeg fortsatt redd. Gjett om. Jeg kan lure på om har  jeg tatt meg vann over hodet. Kommer jeg til å innfri forventningene? Rekker jeg å bli ferdig i tide?

 Det kan være store og små bekymringer. Slike tanker kan holde meg våken om natten. Samtidig gir deg meg en nyttig pekepinn om hvor jeg befinner meg, rent mentalt, og en påminnelse om hva jeg kan jobbe med.

For tanker er bare det – tanker! De er ikke en realitet. For å ta tid som et eksempel. Hvis jeg kjenner at deadline rykker stadig nærmere, og angsten for at jeg har for liten tid vokser seg større, stopper jeg opp og tar et par dype pust. Deretter setter jeg meg ned med en god kopp te, og finner frem kalenderen.

Ganske snart ser jeg at frykten som regel er overdrevet. Hvis det er noe jeg virkelig  prioritere, finner jeg alltids tid i kalenderen. En måte å rydde plass kan være så enkel som å lage en avtale med meg selv om at jeg skal «skrive i fire timer hver dag» på bokmanuset, som snart må være ferdig.

Og så gjør jeg det aller viktigste – jeg går i gang!

Frykt kan nemlig være en banal måte å prokrastinere på. Ved å gå rundt og være redd for å mislykkes, utsetter jeg egentlig bare å komme i gang.

Når jeg er først setter meg ned og gjør det som skal gjøres, er det veldig sjelden at jeg kjenner på frykten. Min erfaringer er at det er ofte utrolig lite som skal til, før jeg klarer å overbevise meg selv om «at dette kommer til å gå bra».

I disse dager jobber jeg med et stort bokprosjekt. Faktisk det aller største, i løpet av mine åtte år som frilanser. Mitt forlag Skriptor AS har nemlig kjøpt rettighetene til Susan Peirce Thompsons bok Bright Line Eating, som ble gitt ut av Hay House i USA 21. mars 2017.

Den norske oversettelsen heter Spis deg fri, og lanseres i Norge 24. august 2017.

Klikk her for å melde deg på mitt nyhetsbrev om dette prosjektet, så sender jeg deg også en invitasjon til lanseringen!

Gjennom dette arbeidet har jeg måtte løse utfordringer jeg aldri har vært borti før. Det skumleste har vært å bli klar over at det er veldig mye jeg ikke vet!

«Er du ikke redd for å mislykkes?» var det en som spurte meg her forleden. Mitt spørsmål tilbake var: «Hva er definisjonen på suksess?» Ja, det kan hende jeg taper masse penger. Det kan også hende at jeg ikke får betalt for all tiden jeg har investert i dette prosjektet. Så hvis jeg utelukkende fokuserer på antall solgte bøker eller antall kroner tjent, vil det være «enkelt» å vurdere om jeg har lykkes eller ikke.

Min egen definisjonen på «suksess» baserer seg på helt andre kriterier. For for å være ærlig: Dette prosjektet en gigantisk suksess allerede!

Hvorfor? Fordi jeg har våget å satse mer og hoppe høyere enn noensinne. Jeg har lært ting jeg hadde null kunnskap om fra tidligere, som jeg vet at jeg vil få nytte for senere. Jeg har også møtt og jobbet med mennesker, som har inspirert og beriket livet mitt.

Summen av alt dette er at jeg har utviklet meg som menneske. Jeg beveger meg i ytterkanten av min komfortsone. Her oppdager jeg hvilket potensiale og hvilke kvaliteter jeg virkelig besitter.

Hvor ofte hører du ansatt, som sitter i en trygg og forutsigbar og sikker jobb, si det sammen? Om gleden ved å kjenne på usikkerhet, og lære nye ting på daglig basis?

For det er ikke slik at trygghet kommer uten pris. Kostnaden kan være at man går glipp av kicket det er å leve i et kreativt univers, som stadig utvikler seg. Den prisen er ikke jeg villig til å betale. 

«Prepare for success», er det noen som sier. Det skal jeg faktisk bruke tid på fremover. Jeg skal sette meg ned, med en god kopp te, og besvare spørsmålet: «Er jeg klar for lykkes? Hva gjør jeg hvis dette virkelig tar av?»

Jeg er nemlig overbevist om at dette prosjektet vil bli en suksess, uansett hvilke kriterier jeg legger til grunn. Da blir spørsmålet om jeg er rigget for å håndtere de følgene som kommer. Hva det er? Det vet jeg heller ikke. Det må jeg finne ut av. Å forberede meg på ting jeg ikke vet hva er, er ikke bare skummelt. Det er faktisk veldig gøy også!

Nå lurer jeg på: Hva gjør du for å takle frykt? Hvordan måler du suksess? Og er du forberedt på å virkelig lykkes?

Jeg vil gjerne høre fra deg. Send meg en mail eller legg igjen en kommentar nedenfor.

Fortsatt god påske!
Beste hilsen Irina

Close

50% Complete

Fyll inn skjemaet

Legg inn navn og e-postadresse, så  sender deg relevant informasjon.